Дамски палта

14 авг. 2018

АКО НЯКОГА СРЕЩНЕШ МОМИЧЕТО С ДАМСКИТЕ ПАЛТА

 

“Ако някога срещнеш момичето с дамските палта, погледни я в очите и ѝ повярвай.
Ако някога срещнеш момичето с дамските палта, усмихни се и ѝ повярвай.
Ако някога срещнеш момичето с дамските палта, заговори я и ѝ повярвай.
Ако някога срещнеш момичето с дамските палта, прегърни я и ѝ повярвай.
Ако някога срещнеш момичето с дамските палта, просто ѝ повярвай.”

Това пишеше в писмото, което намерихме. Беше една слънчева сутрин, когато се разхождахме край морския бряг. Писмото в бутилка, разказващо за това момиче с дамските палта ни промени. Започнахме да се чудим – кой ли го е изпратил, какво ли иска да ни каже с него и най-важното – кое е момичето с дамските палта. Оттогава всички обикаляхме улиците на града в търсене на истината. На какво трябваше да повярваме – това можеше да ни каже единствено момичето с дамските палта, но кое беше то? И къде можехме да го намерим. Търсихме навсякъде. Обикаляхме целия град и разпитвахме всеки срещнат дали познава момичето с дамските палта. Отидохме във всички магазини, в които се продават дамски палта, и питахме дали има някоя по-специална дама, която с нещо се отличава от останалите. Навсякъде удряхме на камък. Показахме писмото на стотици хора, но нито един от тях не знаеше кое е момичето с дамските палта и къде да го намерим. Писмото все повече ни озадачаваше. Чудехме сме дали някой не си е направил шега, но то звучеше така истинско, че ние бяхме сигурни, че някак си трябва да разберем какво означава то.


Слънчевото ни лято премина

В търсене на момичето с дамските палта. Бяхме обиколили всички бутици, бяхме разпитали всеки човек в града, но никой не знаеше нищо. Стигнахме дори до съседните градчета с надеждата да открием каква е тайната на момичето с дамските палта. И там – нищо. Слънцето вече не беше толкова жарко, дните се скъсяваха и някак си имахме все по-малко време да търсим, но не се отказвахме. Момичето с дамските палта трябваше да излезе наяве и да ни разкрие тайната си.
Дамски палта 1Есента донесе нови изпитания за всички нас. Момичето с дамските палта се беше превърнало в градска легенда и навсякъде чувахме какви ли не истории. Децата в града си разказваха страшни истории, в които момичето с дамските палта идвало всяка нощ, прибирало по едно дете в палтото си и никой никога повече не го виждал. Бяха измислили дори имена на въображаемите деца, отвлечени от момичето с дамските палта, и историята им ставаше все по-невероятна с всяко разказване. Ние знаехме, че трябва да им покажем, че грешат, а това ни мотивираше все повече и повече. Що се отнася до бутиците, те не бяха толкова наивни. Знаеха как се прави бизнес и го правеха професионално. Модните къщи използваха името на момичето с дамските палта и създалия се шум около него, за да създадат нови модни линии. Все пак зимата наближаваше, а за тях рекламата беше от съществено важно значение. Момичето с дамските палта привличаше все повече клиенти и се беше превърнало в една изцяло нова модна тенденция, за която всеки говори. В града се създадоха изключителни модели дамски палта, които бяха невероятно красиви и събираха все по-голяма популярност. Дамите изглеждаха забележително в новите си дамски палта.

В различни и уникални цветове

Mеки на допир и изключително удобни дамските палта бяха запазената марка на града, онова, с което всички ни разпознаваха. Но това ли беше наистина момичето с дамските палта? Ние все още таяхме надежда, че с настъпването на зимата ще можем да намерим мистериозното момиче с дамските палта, а с него да открием и истината за писмото. За толкова кратко време градът ни се беше превърнал в модна столица на дамските палта. Разбира се, ние нямаше как да предположим, че това ще възпрепятства търсенето ни. Зимата дойде, а с нея дойдоха и поводите всички жени да облекат дамските си палта и да излязат по улиците. Така всяка следваща жена все повече приличаше на нашата представа за момичето с дамските палта. Всяка жена в града имаше по няколко дамски палта, които всеки ден сменяше според времето, според тоалета си, според ситуацията. В официални и неофициални поводи, дамските палта се бяха превърнали в най-стилното, елегантно и невероятно удобно облекло за дамите и всички те сами по себе си бяха олицетворение на дамата с дамските палта. Изглеждаше безнадеждно да намерим истинското момиче с дамските палта и да го попитаме какво точно означава писмото, което открихме и какво има да ни каже то, за което ние обезателно трябва да му повярваме.

Времето минаваше

Дамски палта 2Студът беше обхванал целия ни град и ние вече бяхме загубили всякаква надежда, че ще успеем да открием момичето с дамските палта. Всичките ни опити се оказаха напразни. И не само това. Именно нашите опити бяха превърнали града в едно съвсем различно място, което все повече ни затруднява. Бяхме на път да се откажем. Казвахме си, че ако трябваше да намерим момичето с дамските палта, то просто щеше да се появи пред нас. Говорехме си как вероятно момичето с дамските палта е нещо като любовта – идва при теб, когато не я търсиш. Бяхме разшифровали писмото стотици, хиляди пъти. Мислехме върху всеки от редовете му и всичко, което успявахме да измислим, не ни даваше никаква посока. Момичето с дамските палта се превърна е най-интересната история именно защото нямаше край. Защо човекът, написал писмото, не ни беше оставил карта, защо не го беше казал по-ясно. И всъщност трябваше ли да намерим момичето с дамските палта, или просто наистина трябваше да забравим за писмото и да продължим животите си.


Всъщност момичето с дамските палта някак си беше свършило своята работа в града благодарение на писмото.

Всички говореха за него. Децата се гледаха в очите и вярваха на историите си, както гласеше първият ред от писмото за момичето с дамските палта. Жените по бутиците за дамски палта се поглеждаха в огледалото, харесваха се и вярваха на това, както гласеше вторият ред. Купувайки си дамски палта, всички жени в града се чувстваха по-уверени и красиви, мъжете им обръщаха все повече внимание и им правеха все повече комплименти, както гласеше третият ред от писмото. Когато излизаха на срещи, дамите се прегръщаха и се възхищаваха една друга на дамските палта, които носеха. И разбира се, те вярваха на думите си, защото всички тези хора бяха искрени. Момичето с дамските палта беше накарало всички в града да бъдат искрени един към друг. В отношението си, в усещането си за красота и комфорт, в разбирането си за стил и елегантност, в думите и комплиментите си. Изглеждаше сякаш точно това е искало да ни каже писмото за момичето с дамските палта – да сме по-искрени и да си вярваме едни на други. Кой би повярвал, че именно дамските палта биха могли по такъв начин да сближат всички и да обострят сетивата им? Но всичко това вече беше факт, момичето с дамските палта беше всяко едно момиче в града. Вече бяхме сигурни, че трябва да спрем да търсим истината, защото тя е пред нас. Нямахме никаква идея кой е оставил това писмо, но бяхме убедени, че е целял точно това. Градът ни беше сплотен, жените в дамски палта бяха все по-изящни, дори светът наоколо изглеждаше по-пъстър и невероятен. Зимата беше към своя край и това означаваше само едно – дамските палта щяха да бъдат прибрани в гардеробите до следващата година. Слънцето леко докосваше останалия сняг и той се разтапяше пред очите ни. Нима с това щеше да свърши легендата за момичето с дамските палта? Не вярвахме, че това е възможно. За по-малко то година то, мистериозното момиче със своите прословути тайнствени дамски палта ни беше научило на много повече от просто мода и стил, а на доверие в красотата.


Бяхме убедени, че трябва някак си му се отблагодарим на момичето с дамските палта.

В първия ден на пролетта взехме една бутилка и написахме кратко писмо, което пуснахме в морето с надеждата, че то ще достигне до правилния човек, както онова писмо за момичето с дамските палта достигна нас. Нашето беше кратко писмо и казваше само: „И никога да не срещнеш момичето с дамските палта, ти все пак му повярвай!“

Ако някога срещнеш момичето с дамските палта
Слънчевото ни лято премина
В различни и уникални цветове
Времето минаваше
Всъщност момичето с дамските палта някак си беше свършило своята работа в града благодарение на писмото
Бяхме убедени, че трябва някак си му се отблагодарим на момичето с дамските палта